За запознатите с политическите процеси под тепетата  номинацията на Костадин

...
За запознатите с политическите процеси под тепетата  номинацията на Костадин
Коментари Харесай

ГЕРБ е в отлична кондиция и печели вота в Пловдив

За осведомените с политическите процеси под тепетата  номинацията на Костадин Димитров за кмет на Пловдив не е изненада. По скоро изненада щеше да бъде в случай че управлението на ГЕРБ бе заложило на друга кандидатура. С това си деяние проевропейската партия още веднъж потвърди, че е  зряла и виновна политическа групировка.

Разбира се, най-важното изискване за израстването на всяка партия е тя да бъде ръководена от предвидлив, съдбоносен и зареден със хладнокръвие водач.

След антиконституционният прелом управляван от президента на 9 юли 2020 година, Радев пое едноличната власт в страната. Няма да се спирам на изстъпленията и репресиите към Борисов и ГЕРБ в този интервал.

Три години по-късно страната бе доведена до банкрут. Бойко Борисов обаче бе съумял да преведе сполучливо своята партия през водовъртежа на едно рядко срещано политическо цунами.

След последните парламентарни избори, които ГЕРБ завоюва, настъпи часът на същинските държавници. Само извънредно национално виновни политици могат да слагат ползите на страната над интереса на своята партия и запретнат ръкави за нейното избавление.

Чували ли сте някъде по света победилата политическа мощ в изборите, да отстъпи мандата си на идната победена от тях, в името на възобновяване на парламентарната народна власт в страната си?

Та нали в случай че това не се беше случило, националният изменник Румен Радев щеше да държи още с мъртва хватка ориста на България в ноктите на импотентните си държавни управления?

С държавническа изразителност водачът на ГЕРБ и виновната му партия, връщайки властта от Президентсвото в Народното събрание, извървяха пътя от разпятието до “Осанна “, с цел да покорят през днешния ден още веднъж и изрично политическия връх в България.

Но да се върнем под тепетата. Смехотворни бяха внушенията, че Борисов бавел номинацията за кмет на Пловдив, тъй като се бил оплел в мрежата на сладникави междупартийни сапунки.

Ей, хора, от Освобождението до през днешния ден Пловдив постоянно е бил самобитна лаборатория и катализатор на политическите процеси. Каквото се случи в града ни, същото се повтаря в цялата страна. Поради тази причина Пловдив в никакъв случай не би бил разменна монета, за който и да е виновен политик, камо ли за Борисов.

Да ви напомня, че още напролет на среща с актива на ГЕРБ в наличието на медиите Бойко Борисов сне доверието на партията от настоящия кмет Здравко Димитров и изиска неговата оставка. На тази среща бурно беше приветствана декларираната нужда ГЕРБ да не поддържа в Пловдив кметски кандидатури отвън партията си, а да залага на свои достоверни членове, потвърдили се като способени и честни управленци в локалните администрации.

Не инцидентно ГЕРБ постоянно господства в локалния избор. Показателни бяха и последните избори със извоюван цялостен комплект от централен и районни кметове. Като неоспорим победител в тях се отличи кметът на регион “Тракия “ Костадин Димитров, който беше определен за третия си мандат в региона още на първи тур с внушителните 60 % от гласовете на гласоподавателите.

Неслучайно отново напролет при посещаване в Пловдив за надзор върху строителството на един от стадионите, Бойко Борисов се появи пред публиката и публицистите, съпроводен точно от Костадин Димитров.

Още тогава ми стана ясно, кой ще бъде новият кмет на Пловдив…

В този смисъл единствено в главите на политически наивници би могла да се роди концепцията, че ГЕРБ ще прави някому политически дарове. Да жертваш Пловдив по подобен метод, е еднакво на политическо самоубийство освен на водача само че и на партията.

В последните месеци в Пловдив се лансираха най разнообразни претенденти за кметския пост, някои от които в действителност изправяха косите на консервативните пловдивчани.

В неделя сутринта обаче ГЕРБ сподели още веднъж високата си  политическа класа, като разгласи името на своя претендент. Само за няколко часа въздишка на облекчение прекоси улиците и площадите на 80-вековния град. Нямаше по какъв начин да бъде другояче, тъй като пловдивчани обичат своя град, а и към този момент бяха наясно с претендентите на главните съперници за паметния пост.

Въпреки че ПП-ДБ заложиха на влиятелен персонаж от просветителната система, самите те лишени от престиж нямат никакъв късмет да доведат своя претендент до триумф.

Който си е повярвал, че откакто е номинирал отрока на няколко ръководства на Държавна сигурност за кмет на София, ще успее в синята столица на демокрацията Пловдив, си е направил сметката без кръчмар…

Българска социалистическа партия са живи за недоволство. Разбитата им команда има капацитет само да се приготви за траурния марш на столетната развратница, която след тези избори най-вероятно ще съкрати съдбовно дните си до своята кончина…

За сметка на това обаче блика  неотразима гротеска от групата на локални политически буфосинхронисти, този път преродени под мотото “Съединени за Пловдив “. Ползвайки признака Пловдив като център на Съединението от 1885 година, псевдосъединистите се пробват да свирят на тънката струна на патриотично настроените пловдивчани.

Ако надникнем в делата на тези “преродени “ политици в последните двадесетина години от историята на Пловдив, няма по какъв начин да не узнаем любопитни обстоятелства от политическото им всекидневие.

Единият от водачите на трите съединени партии повече от 20 години е на виновни постове в структурите на локалната власт с познатия български принцип за отношение към партиите: “Аз ще бъда с таз, която е на власт “!

Другият водач на съединена партия е прочут юрист, който пред няколко общински съветници се бе похвалил, че е един от юристите, “измайсторили “ прословутия Устав на смесеното сдружение сред Община Пловдив и Георги Гергов.

Чрез клаузите на този Устав Община Пловдив единствено за 10 месеца загуби парцели за над 200 млн. лв., а със идната врътка страната България се елементарни с Международния си панаир…

Третата партия в комбината е Вътрешна македонска революционна организация, известна преди време с корпоративните си ползи в Пловдив и ченгетата в своята върхушка на национално и локално равнище.

Тя е една от тези, които в локалния парламент интензивно поддържаха заграбването на Пловдивския панаир, солидарно с тогавашните фактори на Българска социалистическа партия, Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи под тепетата. Така известната като “Кражбата на века “ спекулация беше осъществена от 15 юни 2006 година до 19 април 2007 година, когато ГЕРБ отсъства от пловдивската политическа сцена.

Това не попречи обаче на партиите, взели участие в скандалната договорка, дружно с новите скакалци от ПП-ДБ през месец декември 2022г., (цели 15 години по-късно), да обсадят локалния парламент в Пловдив и да упрекват за позорната кражба ГЕРБ…

И в този момент забележете: общият претендент на тази тайфа е кметът на застоя в Пловдив за цялостен един мандат Славчо Атанасов. През 2007 година есента с поддръжката на ГЕРБ, появила се чак тогава на политическия терен в Пловдив, той беше определен за кмет на Пловдив.

Само година по-късно съобщи ГЕРБ, извърши прелом и вкара в локалното ръководство през задния вход на Общината комунистическите гларуси. За броени месеци общината беше опоскана и доведена до колапс под мотото: „ Лявата ръка не знае какво прави по-лявата “…

Ето по тази причина,неделната вест, че ГЕРБ е застанал зад кандидатурата на Костадин Димитров за идващ градоначалник на емблематичният ни град, зареди с нови очаквания пловдивчани…

Защо ли? Защото в последните 12 години при ръководството на ГЕРБ на централно и локално равнище Пловдив се трансформира в съвременен европейски град. Нареди се в топ 6 на градовете от някогашния източен блок! Не инцидентно през 2019г. Пловдив бе хазаин на най престижната  културна самодейност на  Европейски Съюз – Европейска столица на културата…

Спас Гърневски
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР